Voorbereiding

Tickets
Op tijd geboekt. Frankfurt-Windhoek v.v., Air Namibia. Per auto naar Frankfurt: parkeren € 105,- voor 4 weken bij Holiday Parking. Voor het parkeren een half uur uitgetrokken: dat bleek voldoende.

Auto
Na ampele vergelijking van offertes besloten tot Bushlore, niet de goedkoopste, wel de volledigste info, plus berichten van nicht Janske over goede ervaringen. Zij leverden een uitstekende, goed ingerichte auto.
Het loont de moeite om rechtstreeks van een Namibische of Zuid-Afrikaanse verhuurder te huren: goedkoper dan via een Nederlandse reisorganisatie. Naast Bushlore wordt KEA veel genoemd als betrouwbare verhuurder van goede auto's.

Autoverzekering (CDW)
De simpelste, met een eigen risico van NAD 15000 (rond € 1100,-).

Meenemen
Zie paklijst

Gidsen
De beste voor Namibië vonden wij Bradt's. De Insight-gids biedt mooie foto's, maar (te) weinig praktische info. Voor Botswana kochten we de Lonely Planet voor Namibië en Botswana: next best.
Voor de beesten gebruikten we de Pocket Guides Birds of Southern Africa van Cillie Burger en Ulrich Oberprieler, en Mammals van Cillie Burger, Sunbird Publishers, Johannesburg. Sunbird Publishers is deel van Jonathan Ball Publishers. Beide gidsen ter plekke gekocht, hoewel we ook de Afrikaanse editie van Birds meehadden, Voëls van Suider-Afrika. (Geleend.) Leuk, die namen die Nederlands lijken maar het net niet zijn!

 

Hier een lijst waargenomen vogels.

Kaarten
Wij gebruikten de kaarten van Namibië en Botswana van World Mapping Project / Reise Know How, resp. 1:1.200.000 en 1:1.000.000, tot volle tevredenheid. Kompas mee bleek nuttig, evenals de navigator (Garmin) die we bij de auto gehuurd hadden, hoewel die voor Botswana niet voldeed. Voor Windhoek gebruikten we het kaartje van het hotel.

Inentingen
Na enig bestuderen van gidsen en andere info besloten we alleen malaria-pillen (Amoxilline Sandoz) mee te nemen, nodig voor Noord-Namibië en Botswana. Daarbij dient vermeld dat we voor eerdere reizen al diverse inentingen hadden, waarvan sommige nog geldig.

Rijles 4x4
Dat kunnen we achteraf iedereen aanraden - maar wij vergaten het.